Gastroenterologie
- Výška a váha by měly být kontrolovány při každé návštěvě lékaře
- Gastrologové a dietologové jsou důležitými členy vašeho zdravotnického týmu.
- Strava by měla být vyvážená, zejména bohatá na dostatečné množství vitaminu D.
- Lidé s DMD by měly být vyšetřeni v případě, že mají problémy s příjmem potravy
- Podávání výživy prostřednictvím PEG je vážný zákrok a měl by být zvážen až tehdy, pokud jiné neinvazivní možnosti nezaručí udržení váhy
DMD ovlivňuje také svaly, které zajišťují žvýkání, polykání a dýchání. Existuje několik gastrointestinálních a výživových problémů, které se můžou objevit u DMD pacientů:
- Zácpa – zde můžou pomoci čípky nebo neagresivní projímadla ale především změna stravy s dostatkem tekutin a vlákniny
- Refluxní ezofagitida – nejčastější onemocnění jícnu. Trubice vedoucí z úst do žaludku správně nepracuje a žaludeční kyseliny se dostávají do jícnu a způsobují pálení žáhy. Je to běžný problém u lidí s DMD, kteří užívají steroidy (prednison, deflazacort). Zde pomůžou změny jídelníčku a také léky, které snižují tvoření žaludečních kyselin.
- Disfagie (problémy s polykáním)
U tohoto onemocnění má větší důležitost konzistence stravy před jejím složením. Dietologická péče je také nutná – především:
- snížení velikosti porcí jídla – častěji podávat menší porce stravy
- omezení pozdního jídla a jídla v noci
- omezení skrčené, vodorovné, ohnuté či invertované polohy po jídle
- spánek na lůžku podloženém v horní části
- omezení čaje, kávy a dalších dráždivých jídel
Disfagie
může způsobit ztrátu hmotnosti i podvýživu. Je třeba zvážit doplňkovou tekutou výživu – nutno konzultovat s výživovým specialistou. Problémy s polykáním můžou způsobit i dýchací potíže, kdy se jídlo nebo tekutina může dostat do dýchací trubice (průdušnice) a do plic, což může vést k infekci plic (aspirační pneumonie).
Problémy se žvýkáním, polykáním a dýcháním se objevují především u starších chlapců s DMD. Je to vždy spojeno s úbytkem váhy. Problémy s polykáním stravy vždy konzultujte s odborníkem. Je možné zvážit nasazení steroidů.
Příznaky disfagie:
– příjem jednoho jídla trvá déle než 30 minut – po jídle je pacient velmi unavený – nadměrné slintání a vypadávání jídla z úst – hromadění jídla v ústech místo jeho polykání – pokašlávání , dušení, nebo časté říhání – hlasité zvuky při jídle či pití, nebo po jídle či pití
- Zvažte mixování stravy – konzistence jídla je důležitá!
- Způsob přípravy jídla ovlivňuje sekreci žaludečních enzymů.
- Proto upřednostňujte dušení v páře nebo vodě.
- Vyhněte se přepalovaným tukům, grilování a smažení.
Příručka o výživě, kterou vytvořili odborníci ve spoupráci s organizací DMD PATHFINDERS.
Edukační video – trávicí a vylučovací soustava