Gastroenterologie

  • Výška a váha by měly být kontrolovány při každé návštěvě lékaře
  • Gastrologové a dietologové jsou důležitými členy vašeho zdravotnického týmu.
  • Strava by měla být  vyvážená, zejména bohatá na dostatečné množství vitaminu D.
  • Lidé s DMD by měly být vyšetřeni  v případě, že mají problémy s příjmem potravy
  • Podávání výživy prostřednictvím PEG  je vážný zákrok a měl by být zvážen až tehdy, pokud jiné neinvazivní možnosti nezaručí udržení váhy

DMD ovlivňuje  také  svaly,  které  zajišťují žvýkání, polykání  a dýchání. Existuje několik gastrointestinálních  a výživových  problémů, které se můžou objevit u DMD pacientů:

  1. Zácpa – zde můžou pomoci čípky nebo neagresivní projímadla ale především změna stravy s dostatkem tekutin a vlákniny
  2. Refluxní ezofagitida – nejčastější onemocnění jícnu. Trubice vedoucí z úst do žaludku  správně nepracuje a žaludeční kyseliny se dostávají do jícnu a způsobují pálení žáhy. Je to běžný problém u lidí s DMD, kteří užívají  steroidy (prednison, deflazacort).  Zde pomůžou změny jídelníčku a také léky, které snižují tvoření žaludečních kyselin.
  3.  Disfagie (problémy s polykáním)

U tohoto onemocnění má větší důležitost konzistence stravy před jejím složením. Dietologická péče je také nutná – především:

  • snížení velikosti porcí jídla – častěji podávat menší porce stravy
  • omezení pozdního jídla a jídla v noci
  • omezení skrčené, vodorovné, ohnuté či invertované polohy po jídle
  • spánek na lůžku podloženém v horní části
  • omezení čaje, kávy a dalších dráždivých jídel

Disfagie

může způsobit ztrátu hmotnosti i podvýživu. Je třeba zvážit doplňkovou tekutou výživu – nutno  konzultovat s výživovým specialistou. Problémy s polykáním můžou způsobit i dýchací potíže, kdy se  jídlo nebo tekutina může dostat  do dýchací trubice (průdušnice) a do plic, což může vést k infekci plic (aspirační pneumonie).
Problémy se žvýkáním, polykáním  a dýcháním se objevují především u starších chlapců s DMD. Je to vždy spojeno s úbytkem váhy. Problémy s polykáním stravy vždy konzultujte s odborníkem. Je možné zvážit nasazení steroidů.

Příznaky disfagie:

– příjem jednoho jídla trvá déle než 30 minut – po jídle je pacient  velmi unavený – nadměrné slintání a vypadávání  jídla z úst – hromadění jídla v ústech místo jeho  polykání – pokašlávání , dušení, nebo časté říhání – hlasité zvuky  při jídle či pití, nebo po jídle či pití

  • Zvažte mixování stravy – konzistence  jídla je důležitá!
  • Způsob přípravy jídla ovlivňuje sekreci žaludečních enzymů.
  • Proto upřednostňujte dušení v páře nebo  vodě.
  • Vyhněte se přepalovaným tukům, grilování a smažení.

Příručka o výživě, kterou vytvořili odborníci ve spoupráci s organizací DMD PATHFINDERS.
Edukační video – trávicí a vylučovací soustava